הסכם יחסי ממון

הסכם ממון הוא הסכם שמסדיר את יחסי הכוחות במקרה של פרידה או מוות.

לעיתים קרובות ההסכם אף חוסך מהצדדים ויורשיהם הליכים משפטיים מיותרים, יקרים, שכן ההסכם מדבר בעד עצמו וקובע מה יקרה במקרים של מוות או פרידה.

אתחיל דווקא במתן דוגמאות בהן לטעמי יש חובה לערוך הסכם יחסי ממון כדי למנוע התדיינות מיותרות בבתי משפט:

  1. הורים של אחד מהצדדים נותן נכס במתנה לבן/בת והם מעוניינים להבטיח כי במקרה של פרידה בנם/ביתם לא תצטרך לשתף את בן הזוג הנכס
  2. זוגיות שנייה וזאת כדי להגן על היורשים החוקיים והילדים מהנישואין הקודמים
  3. זוגות חד מיניים
  4. כאשר המצב הכספי של הצדדים אינו מאוזן ורוצים להבטיח כי בן הזוג לא נישא רק "בשביל הכסף"
  5. כאשר רוצים לפשט את הפרידה
  6. כאשר רוצים להקדים את מועד איזון המשאבים וחלוקת הרכוש
  7. כאשר רוצים למנוע מאיזה מבני הזוג להתנות או לעכב את מתן הגט
  8. הגנה מפני נושים של אחד מבני הזוג

חשוב לדעת כי אם בני הזוג טרם נישאו, עליהם לאשר את ההסכם בפני בית משפט או בית דין דתי אליו הם משתייכים או בפני עו"ד שהוא גם נוטריון.

לעומת זאת, אם בני הזוג כבר נישאו, עליהם לאשר את ההסכם אך ורק בבית משפט או בית דין דתי אליו הם משתייכים, שכן אחרת ההסכם אינו אכיף.

אישית אגב סוברת, כי נכון תמיד לאשר את ההסכם בפני ערכאה שיפוטית, שכן אח"כ קשה יותר לטעון שמי מהצדדים לא הבין על מה הוא חותם וכי הדבר נעשה תוך ניצול, כפיה וכולי של צד אחד את הצד השני.

בנוסף, אם יש ההסכם קיבל תוקף של פסק דין הרי שמדובר על פסק דין לכל דבר ואם חלילה בן זוג אחד דורש מבן הזוג השני לפנות את הדירה בה הם מתגוררים וכך נקבע בהסכם בין הצדדים שיקרה במקרה של פרידה – אזי ניתן יהיה לפנות מיד ללשכת הוצל"פ כדי לאכוף את פסק הדין ולא יהיה צורך להגיש תביעת פינוי של בן הזוג שמסרב להתפנות.

עו"ד מנוסה ומקצועי יודע להכניס בהסכם יחסי הממון סעיפים שייטיבו עם הצדדים ולא ייגרמו להם מחלוקות או בזבוז כספים על עורכי דין. לדוגמא ביטול "מירוץ הסמכויות" בין בית הדין הרבני ובית משפט לענייני משפחה.

הסכם יחסי ממון מעצם טבעו קובע כיצד יחולק הרכוש בין בני הזוג ולכן רצוי כי ההסכם יסדיר מה קורה עם רכוש שהתקבל בירושה או נרכש על ידי אחד מבני הזוג לפני הנישואין.

בעניין זה לא ניתן להתעלם מכך כי לא פעם קבעו בתי המשפט שגם רכוש שנרכש לפני הנישואין שייך לשני בני הזוג.

כך יוצא, כי בן זוג שרכש דירה לפני הנישואין, החליט לשאיר אותה על שמו ולא להעביר חלק מהזכויות בדירה על שם בן הזוג האחר, עלול למצוא את עצמו מתחלק עם בן הזוג האחר בדירת המגורים כאילו היתה משותפת. לכן, בהסכם יחסי ממון שנערך על ידי עו"ד רצוי להשאיר כמה שפחות נושאים לפרשנות ולקבוע מסמרות והסכמות.

כמו כן, חשוב להבין כי היום, לאחר תיקון מס' 4 של חוק יחסי ממון בין בני הזוג, הוקדם מועד איזון המשאבים בנסיבות מסויימות. על מנת שאותן נסיבות לא יהיו תלויות בידי צד שלישי כדאי ורצוי בעת עריכת הסכם ממון לקבוע מה ייחשב "מועד הקרע" ממנו תתבצע חלוקת הכספים והנכסים בין הצדדים.

עוד חשוב לי להמליץ, כי בד בבד עם עריכת הסכם יחסי הממון יערכו הצדדים (או כל אחד מהם בנפרד) צוואה שמסדירה מה קורה לאחר המוות כי הסכם יחסי ממון קובע מה קורה בעוד הצדדים בין החיים ולא מה קורה לאחר לכתם.

כדי להמחיש את החשיבות אתן דוגמא:

בני זוג ערכו הסכם יחסי ממון וקבעו כי בן הזוג מעניק לבת זוגתו זכות מגורים עד ל-120 שנה.

בן הזוג לא ערך צוואה ועל כן עפ"י חוק הירושה בת הזוג, הידועה בציבור, יורשת אותו יחד עם יתר ילדיו הביולוגיים. היורשים האחרים היו מעוניינים למכור את הדירה באופן מיידי, כך שהנושא גרר אחריו  מתחים מיותרים. כל זה היה נמנע אם בן הזוג היה עורך צוואה זהה במהותה לאמור בהסכם יחסי הממון.

פרידה וגירושין הם תהליך קשה המלווה בסכסוכים, קשיים רגשיים, כעסים ועוד. את כל אלה ניתן לנסות למנוע על ידי עריכת הסכם יחסי ממון שמאפשר לצדדים להרגיש תחושת בטחון, מה יעשה ברכוש הפרטי או המשותף שצברו וימשיכו לצבור במהלך חייהם המשותפים, אם חלילה ייפרדו.

הסכם ממון יכול להיות פתרון חיובי ואופטימי עבור הזוג, במיוחד אם יש להם ילדים, שאז הסיטואציה הופכת להיות מורכבת יותר. הסכם ממון טוב, לשיטתי, צריך לקבוע מי ייצא מהדירה בה יגורו הצדדים לעת פרידה. הסכם ממון צריך להתייחס לסוגיה אם יש לצדדים ילדים או מה יקרה אם הפרידה תתרחש לפני שלצדדים יש ילדים משותפים. מה קורה במקרה ולצדדים דירה משותפת או בשכירות, לעומת מצב שבו לאחד מהם יש דירה ובן הזוג האחר רק גר בה ללא זכויות ובעלות באותה הדירה. כל ההחלטות הנ"ל צריכות להיכנס לגדרו של הסכם ממון והם אלה שיקטינו את המתח שנוצר לעת פרידה, כי אז פשוט קוראים את הוראות הסכם הממון ופועלים לאורן של ההוראות, שכן הסכם ממון שנוסח בצורה מקצועית אמור לתת פתרון לחיים שקטים ושלווים יותר, אם חלילה הצדדים מגיעים למשבר.

זה נכון שקיימת טענה כי הסכם ממון עלול לפגוע במערכת היחסים של בני הזוג, אך לא בהכרח. כאשר בני הזוג יודעים מראש כי גם בעת פרידה וגירושין הם יוכלו לשמור על נכסים וכספים שצברו במהלך הנישואים או לפני כן, הם מקבלים וודאות. הם יודעים שלא יצטרכו לבזבז כספים רבים על עורכי דין, ולכן הסכם יחסי ממון יכול דווקא לתרום לשקט הנפשי של הזוג שחי בידיעה שגם אם חלילה תהיה פרידה, אף אחד מן הצדדים לא יינזק מכך, חלוקת הרכוש תיעשה באופן הוגן עבור שני הצדדים כפי שסיכמו על כך מראש. יש לכך יתרונות רבים, מאחר שניתן לחסוך לזוג את המאבקים והסכסוכים המתרחשים במהלך הליכי גירושין.

מה שכן, חשוב לדעת שהסכם ממון שנערך לפני הנישואין אינו מכיל החלטות לגבי אחריות הורית על ילדים ומזונות ילדים טרם נולדו.  

ייעוץ משפטיhttps://www.hayalaw.com/

מומלץ להתייעץ עם עורך דין המומחה לענייני משפחה וגירושין כדי לנסח את ההסכם באופן מקצועי. חשוב לדעת שהסכם ממון וכן הסכמי גירושין צריכים להיות מנוסחים באופן קפדני כך שתוכנם יהיה ברור, ולא ישתמע לשני פנים. ברור עוד, שאם כבר בני זוג נקלעו להליכים משפטיים יש לפנות לעורך דין שיוכל לסייע לאורך הדרך.  

כדי שהסכם ממון יקבל תוקף משפטי, הוא צריך לעמוד בכמה תנאים הכרחיים:

  • ההסכם חייב להיות בכתב, אחרת הוא אינו תקף מבחינה משפטית.
  • הסכם יחסי ממון צריך להיות מאושר וחתום על ידי בית משפט לענייני משפחה או  בית הדין הרבני. במידה והסכם ממון נעשה לפני הנישואין, יש צורך בקבלת אישור של בית המשפט לענייני משפחה או אישור מנוטריון (הכוונה לעורך דין שהוא נוטריון).

לאחר אישור ההסכם על ידי אחד מהגופים הנ"ל, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני או נוטריון, תלוי בנסיבות, הסכם יחסי ממון מקבל תוקף של פסק דין.

האם ניתן לערוך שינויים בהסכם יחסי ממון?

ניתן לערוך שינויים בהסכם יחסי ממון, אך יש צורך בהסכמת שני הצדדים. במידה ויש הסכמה, ניתן לאשר את ההסכם בפני בית משפט או בפני נוטריון, שוב תלוי בנסיבות אם בני הזוג נתנו הוראה בהסכם הראשון כיצד עליהם לפעול במקרה של תיקון או שינוי בהסכם, או בהתאם למצבם המשפחתי (נשואים או לפני נישואין). בכל מקרה, ההסכם החדש יכלול את השינויים וייכנס לתוקף לאחר אישור בית המשפט / נוטריון ולאחר חתימת הצדדים.

חשוב לדעת שיש מקרים שבהם הסכם הממון קובע הוראה מסויימת (נניח הפרדה רכושית, שכל צד אינו מערבב או תומך באחר מבחינת כלכלית) אך הצדדים פעלו בניגוד לאותה הוראה (נניח בן הזוג כל הזמן תמך והעביר כספים לבת הזוג). משכך, קיימים מקרים בהם בית המשפט מתייחס, לעת פירוד, למה שאירע בפועל ונותן פרשנות אחרת, אפילו כזו שסותרת את הוראות הסכם יחסי הממון, ולכן ההמלצה היא לפעול לאורו של ההסכם שאושר, או לתקן את ההסכם יחסי ממון כך שיתאים למציאות החדשה שקיימת לבני הזוג.

עוד חשוב לומר, כי היו מקרים מסויימים שבהם בית משפט נתן תוקף להסכם שהצדדים ערכו ביניהם בכתב, אף שהוא מעולם לא אושר בבית משפט או בפני נוטריון. באותם המקרים קבע בית המשפט שיש לכבד הסכמים, כי הצדדים פעלו והתנהגו בהתאם להוראות אותו הסכם, אף שלא אושר פורמאלית, ובכך העלה את אותה פיסת נייר, אותו הסכם, למעמד של הסכם שאושר בבימ"ש. כמובן שאין לראות בהתנהלות זו המלצה שלא לאשר הסכם יחסי ממון בפני הערכאה הרלוונטית לסיטואציה.

האם ניתן לבטל הסכם יחסי ממון?

ברוב המקרים עיקר המחלוקת במהלך הגירושין מתמקדת בענייני רכוש. אז עולה השאלה האם כל מה שיש ונצבר לצדדים נחשב רכוש משותף ? האם רכוש שקיבל אחד מהצדדים בירושה או במתנה אינו משותף ? האם רכוש שהיה לאחד מהצדדים קודם לנישואין נותר שייך רק לאותו בן זוג ?

חלק מהתשובות לשאלות הנ"ל ניתן למצוא בחוק יחסי ממון (התשל"ג, 1973) החל על זוגות שנישאו לאחר שנת 1974, חוק שקובע כי כל הרכוש והכספים שהזוג צבר במהלך הנישואים, יחולק ביניהם באופן שווה, גם אם הרכוש רשום רק על אחד מבני הזוג. אותו חוק קובע שמתנות, ירושות או פיצויים אינם ברי איזון ולכן לא יתחלקו בין בני הזוג לעת פרידה.

הנ"ל כאמור הוא כלל אצבע, אך לכל כלל יש יוצא מן הכלל, ולכן יש מקרים שבהם בתי המשפט או בתי הדין הרבניים קבעו שמתנה, ירושה הפכו להיות משותפות, למרות חוק יחסי ממון שקובע כי מי שקיבל את המתנה, ירושה הוא הבעלים של אותו רכוש שקיבלם.  

משכך, נכון במקרים אלה היה לערוך הסכם ממון או לכל הפחות להתייעץ עם עו"ד על מנת שיבחן איך לשמור על הרכוש, שלא ייכנס ל"פול" המשותף של הצדדים ולא יחולק במקרה של פרידה, אם זו הכוונה של אותו בן זוג שקיבל ירושה, מתנה לכולי.

בכל מקרה שאחד מבני הזוג מעוניין לבקש ביטול הסכם ממון, יש לבחון את הסיבה. האם קיימת עילה לביטול ההסכם. כמובן שקיימים מקרים בהם ניתן לבטל הסכם ממון. לדוגמא כאשר אחד הצדדים פעל במרמה, הסתיר והעלים כספים מן הצד השני, במקרה זה ניתן לדרוש ביטול, אך יש צורך להוכיח שאכן הוסתרו/הועלמו כספים.

אולי תתעניין גם ב:

החשיבות של הסכם יחסי ממון

כיום זוגות רבים מעדיפים לערוך הסכם יחסי ממון, למרות הטענה כי ההסכם עלול לחבל ביחסים בין בני הזוג.

בכלל אפשרות לומר, כי המציאות מראה בדיוק את ההפך ולמעשה הסכם יחסי ממון לא פעם מסייע לבני הזוג במקרה של פרידה וגירושין. ההסכם יכול דווקא להפחית את החששות של כל אחד מן הצדדים ולאפשר למערכת היחסים להתקיים בצורה רגועה ושלווה כל עוד בני הזוג חיים יחדים, וגם במקרה של פרידה – ההסכם הוא ברור וכך גם אופן הפרידה והחלוקה של הרכוש. הסכם יחסי ממון נחתם בדרך כלל בין ידועים בציבור ובין זוגות טרם נישואיהם ותפקידו של ההסכם הוא לאפשר חלוקת ממון בצורה הוגנת ומתוך הסכמה של הצדדים. כמובן שיש פעמים שבני זוג תוך כדי הנישואין מעוניינים לערוך הסכם יחסי ממון בעקבות משבר.

עורכת דין חיה לזר נוטקין, בעלת ניסיון של למעלה מ-17 שנה, בעלת תואר ראשון ושני במשפטים, מגשרת ומנהלת משרד עורכי דין בתחומים: דיני משפחה, גירושין וסכסוכים, ירושות וצוואות, בהתמחות בענייני ירושה במושבים, משק חקלאי וקיבוצים, הסכם יחסי ממון, הסכם שלום בית והסכם גירושין, מזונות אישה, תביעות כתובה ותוספת כתובה, מזונות ילדים, מדור, אחריות הורית ועוד. המשרד ממוקם בפארק המדע ברחובות, השירות ניתן בכל רחבי הארץ. מוזמנים ליצור איתנו קשר, נשמח לתת מענה בכל שאלה.