אחד הפחדים הכי גדולים של בני זוג במסגרת גירושין, הוא הפחד מהלא נודע. אותו "לא נודע" נובע במקרים רבים מחוסר ידע של מה הדין לגבי גירושין, איך מתנהל הליך גירושין, ומה עליי לדעת על הליך גירושין כדי שלא יפגעו בזכויותיי.
זוגות רבים שבויים במיתוסים או שהם שבויים בשברירי מידע שלא באמת מבוססים על עובדות. למעשה, צריך לדעת את האמת והיא שהליך גירושין הוא הליך שיש בו מורכבות והוא בהחלט גם יכול להיות קשה, מתיש וגם יקר. מצד שני, הליך גירושין גם יכול להיות הרבה יותר פשוט כאשר מתכוננים אליו וכאשר מנהלים אותו נכון. במאמר שלהלן, נעסוק בהליכי גירושין, נסביר מה הם כוללים וכן נציג מספר טיפים שהיישום שלהם בהחלט יכול לסייע לגירושין קלים יותר.
נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין משפחה בעל ידע וניסיון.
תביעת גירושין בבית הדין הדתי והיחס של בית המשפט לענייני משפחה להליך הגירושין:
תביעת גירושין של בני זוג יהודים מוגשת בישראל לבית הדין הרבני שהוא בית הדין הדתי של יהודים. כלומר, הסמכות הבלעדית לעסוק בתביעות לגירושין, מוקנית לבית הדין הרבני (אצל מוסלמים בית הדין השרעי וכן הלאה). לבית הדין הרבני יכולה להיות סמכות לדון בתביעות שנוגעות לזמני שהות, מזונות וגם חלוקת רכוש, אך הסמכות הזו נקנית רק כאשר אדם מגיש תביעת גירושין וכורך אליה גם תביעות בשאר הנושאים. בהיעדר כריכה כנה ואמיתית, אין לבית הדין הרבני סמכות לעסוק בתביעות המוזכרות (למעט מזונות שזה בסמכות מקבילה לבית הדין הרבני ולבית משפט לענייני משפחה).
בישראל ישנו בית משפט לענייני משפחה, שהוא בית משפט אזרחי, ולו יש סמכות לעסוק בכל תחום בדיני המשפחה, למעט בתביעות לגירושין. כלומר, תביעת גירושין יכולה בעצם להתפרס על שתי ערכאות, בית הדין הרבני (בהקשר לגירושין), ושאר נושאים בבית המשפט לענייני משפחה. כדי להחליט איזו תביעה תוגש לאיזו ערכאה, צריכים לבחון את העובדות ולבחור אסטרטגיה נכונה לאותו מקרה.
הסדרי שהות של ילדים משותפים:
זהו נושא קריטי שבני זוג, במידה ויש להם ילדים, צריכים להסדיר בעת גירושין. ניתן להגיע להסכמה לגבי הסדרי השהות, אך בהיעדר הסכמה, מי שיכריע הוא בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, בהתאם לטובת הקטין. ביהמ"ש יכול לקבוע הסדרי שהות רחבים לשני הורים, או הסדר שהות בלעדי לאחד מההורים עם זמני שהות להורה האחר, או זמני שהות שווים. הכל נבחן על פי טובת הילד, בהתאם לטענות הצדדים וכמובן – לפי הנסיבות. נעיר שאומנם קיימת בחוק חזקת הגיל הרך, אך בפועל חזקה זו לא תמיד מתקיימת ואם שני ההורים יכולים ומעוניינים, הם יקבעו ביניהם זמני שהות רחבים עם הילדים, ללא אבחנה בין אם ואב.
מזונות ילדים:
לרוב, האב חייב לשאת במזונות ילדיו. גם אם שכרו של האב נמוך יותר משל האם אבל ילדיו קטינים (לבטח עד גיל 6), קובעים לאב חיוב במזונות. חשוב להבין כי יש שוני בפסיקת גובה המזונות ומשך המזונות (האם עד גיל 18 או סיום צבא) בין הערכאות, בית הדין הרבני לעומת בימ"ש לענייני משפחה, ולכן חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בדיני משפחה ובקיא בפסיקה שמתחדשת, וכמובן תלויה גם במתרחש במדינה (לדוגמא, המהפכה המשפטית שגרמה להרחבת סמכויות בית הדין הרבני בתחום דיני המזונות). לאחר גיל 6, המזונות מכונים מזונות מדין צדקה והם מתחלקים בהתאם לגובה ההכנסה של האב לעומת האם. לצד זאת, במידה ובני זוג מקיימים זמני שהות שווים ואין ביניהם פער הכנסה משמעותי, יתכן שתהיה חלוקת מזונות שווה. גם פה, הכל נבחן לפי הנסיבות הספציפיות לבני הזוג.
חלוקת רכוש בין בני זוג בעת גירושין:
ברירת המחדל החוקית בישראל היא, כי רכוש משותף (שנצבר במהלך החיים המשותפים) מחולק באופן שווה בין בני הזוג בעת גירושין. ישנם סוגי רכוש שלא נכללים בכלל האמור (למשל, קצבת נכות או אלמנות, רכוש שקיבל אחד מבני הזוג במתנה, ירושה או רכוש שהיה שייך לבן הזוג או בת הזוג לפני הנישואין). ישנם מקרים שבני זוג ערכו הסכם ממון וקבעו מראש את אופן חלוקת הרכוש במידה ויתגרשו.
איך אפשר להתגרש בצורה קלה ויעילה יותר?
לאחר שסקרנו את הליך הגירושין והסברנו כיצד הוא מתנהל, ננסה להציג לכם מספר טיפים שהיישום שלהם בהחלט יכול לסייע לכם להתגרש בצורה יעילה ונכונה יותר. נעיר כי גם הטיפים שנציג אינם מהווים ערובה מוחלטת, מכיוון שהחיים מורכבים יותר, אבל הם בהחלט יכולים לסייע ולקרב למטרה – שהיא להתגרש בצורה יעילה ונכונה יותר.
לנהוג בכבוד: אומנם זה נשמע מעט בנאלי, אבל המציאות דווקא מוכיחה את ההיפך. כאשר בני זוג נוהגים בכבוד ומוותרים איפה שאפשר, נוהגים באדיבות, לא מכבידים בכוונה ולא "עושים דווקא", אזי הליך הגירושין באופן טבעי יהיה פשוט, קל וקצר יותר.
לקבל ייעוץ משפטי: אם אתם רוצים להתגרש, אתם כנראה רוצים ליצור לעצמכם מציאות טובה יותר, גם כלכלית. לכן חשוב כי תקבלו ייעוץ מעורך דין שבקיא בתחום ועוסק בנושא שנים, כי גירושין צריכים להיעשות ממקום של עוצמה, ועוצמה זה ידע וגם כוח. לכן, קבלת ייעוץ משפטי מעורך דין גירושין בראשון, היא דבר קריטי. לכן, זהו הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות כאשר אתם מחליטים להתגרש.
לא לערב ילדים בסכסוך הגירושין: טעות קשה שבני זוג עושים, היא לערב את הילדים המשותפים שלהם, ובמקרה הרע יותר גם להסית את הילדים כנגד ההורה האחר. מדובר במעשה חמור מאוד, שלא רק יכול ליצור קרע בין הורה אחד לילדיו, אלא גם מעמיד את ההורה המשמיץ והמסית, בסיטואציה שהוא יכול להיתבע על ניכור הורי. בסוף, השמצות ומעורבות של ילדים, רק מקשות על גירושין, ולכן אנו ממליצים לא לערב את הילדים בסכסוך. חשוב בעניין זה לדעת כי המאמרים הפסיכולוגים מדברים על כך שגירושין עבור הילדים שווים בעוצמתם למוות של בן משפחה קרוב, ולכן הילדים סובלים מספיק מההליך, ומתבקש כי לפחות את המריבה תחסכו מהם. תעשו אותה בין עורכי הדין או בבית משפט או בתוך חדר הגישור, אך לא בפני הילדים עצמם.